Nuorisokoti Messi

Nuorisokoti Messi on entiseen maatilan pihapiiriin kunnostettu viihtyisä ja toimiva kodinomainen hoitoympäristö. Messi sijaitsee rauhallisella paikalla Pielisen rannalla Enon Haapalahdessa. Ympärillä avautuu pohjoiskarjalainen vaaramaisema järvineen, metsineen ja peltoineen.

Päätalon alakerran perinteikäs tupa leivinuuneineen on talon sydän. Alakerrassa sijaitsevat lisäksi ruuanvalmistus- ja kodinhoitotilat sekä yhteinen tv- ja tietokonehuone.

Yläkerrassa on oma huone seitsemälle nuorelle sekä erilliset kylpyhuoneet tytöille ja pojille. Vapaa-aikaa voidaan viettää myös yläkerran viihtyisässä aulassa ja parvekkeella.

Pihapiiri tarjoaa mahdollisuuden monipuoliseen toimintaan. Luhtiaitta toimii kesäaikaan harrastetilana sekä majoitustiloina nuorten perheille.

Huolella kunnostetussa kivinavetassa sijaitseva tilava monitoimitila toimii harraste- ja opetustilana. Kivisaliksi kutsutussa salissa vietetään myös tapahtumia ja juhlia. Kivisalista löytyy myös salaperäinen Messi-ikkuna.

Pihapiiristä löytyvät lisäksi kone- ja puutyöverstaat, ompelu- ja kudontatilat sekä tilat luonnonantimien käsittelyyn ja säilöntään.

Hirsisaunasta avautuu näkymä järvimaisemaan. Saunarakennuksesta on varattu erillinen rauhallinen tila myös terapiaa ja keskusteluja varten. Tuulentuvaksi kutsutussa tilassa vanhemmilla on mahdollisuus tavata nuorta ja yöpyä vierailujen aikana.

Yhteisöllinen arki

Kuntoutuminen pohjautuu Messissä annettavaan yhteisölliseen hoitoon. Arki rakentuu selkeän päivä - ja viikkorytmin pohjalle. Koulukäynti, opiskelu, työtoiminta ja harrastukset ovat arjen rytmin perusta. Nuori osallistuu yhteisölliseen viikko-ohjelmaan oman vointinsa rajoissa.

Nuoret osallistuvat arjen askareisiin yhdessä ohjaajien kanssa. Jokainen osallistuu vuorollaan kokkaamiseen ja muihin keittiöaskareisiin, pyykkihuoltoon ja siivoamiseen. Myös kauppareissut tehdään usein yhdessä.

Messin pihapiiri tarjoaa luontevan ympäristön pelaamiselle, työtoiminnalle ja oleilulle.

Yhteisössä pyritään avoimuuteen ja osallistamiseen. Maanantaisin pidetään yhteisöpalaverit, joissa tiedotetaan viikon ohjelmasta ja käytännön asioista. Yhteisöpalavereissa muovataan myös yhteisön käytänteitä nuorilta tai aikuisilta tulleen palautteen pohjalta.

Messin yhteisölle on luotu sekä nuoria että aikuisia ohjaavat periaatteet ja käytänteet, jotka ovat kirjallisesti kaikkien nähtävillä.

Vuoden kierto huomioidaan toiminnassa. Syksyyn liittyy koulujen alku, marjastus, sienestys, syystalkoot, talvella tehdään lumitöitä, puuhuoltoa, pilkkireissuja, luistelureissuja, pihapiiriin tehdään myös hiihtolatu. Keväällä on pihatalkoot, istutukset, kukkapenkkien hoitoa, kesällä lomaillaan, pelataan pihapelejä, uidaan ja retkeillään.

Yksilöllinen tuki

Nuoren omaan viikko-ohjelmaan sisällytetään koulunkäynti ja opiskelu, henkilökohtaiset harrastukset, Messin ulkopuoliset hoitotilanteet ja vierailu- ja lomasuunnitelmat.

Ohjaajat tukevat nuorta viikko-ohjelman noudattamisessa: vuorokausirytmin noudattamiseen kiinnitetään erityishuomiota, samoin ravitsemukseen ja ulkoiluun.

Jokaisella nuorella on kaksi omaohjaajaa, joiden kanssa vietetään aikaa säännöllisesti. Lisäksi sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan koulutuksen saaneet työntekijät tekevät yksilöllistä työtä nuoren kanssa.

Nuoren kanssa käytävät tukikeskustelut ovat osa arkea. Ne ajoittuvat arjen toimintojen lomaan ja saavat sisältönsä nuoren ajatuksista, tapahtumista ja reagoinneista. Mielenterveystyöhön ja nuoruusikään perehtyneen ohjaajan kanssa käytävissä keskusteluissa työstetään nuoren henkilökohtaista kasvua. Useimmat nuoret käyvät terapiassa myös Messin ulkopuolella.

Muita työskentelymuotoja esim. ohjattua liikuntaa ja musiikkia, eläinten kanssa työskentelyä esim. sosiaalipedagogista hevostoimintaa ja kuvataidetyöskentelyä käytetään kuntoutumisen tukena.

Perhe ja läheiset

Nuoren kuntoutumisessa perheellä ja läheisillä on tärkeä rooli. Perheeseen pidetään yhteyttä puhelimitse viikoittain ja kerrotaan nuoren kuulumisista.

Messissä on varattu tiloja perheiden ja läheisten vierailulle. Kesäaikaan perheet voivat majoittua Messin pihapiirin luhtiaitassa, talviaikaan saunarakennuksen takkahuoneessa - Tuulentuvassa.

Koulu

Yläasteen pienryhmä pihapiirissä

Messi varmistaa koulu- ja opiskelumahdollisuuden sijoitetuille nuorille. Pihapiirissä toimii Uimaharjun koulun alainen pienryhmä ja opetus on osa Joensuun kaupungin opetustointa.

Nuoren opetusta koordinoi Messissä työskentelevä pienryhmän opettaja.

Opiskelu peruskoulun jälkeen

Nuoren jatko-opiskelumahdollisuudet selvitetään peruskoulun päättäneille nuorille. Valitussa oppilaitoksessa nuorelle laaditaan henkilökohtainen oppimissuunnitelma yhteistyössä Messin opetushenkilöstön ja ohjaajien kanssa.

Lähimmät toisen asteen koulut sijaitsevat Lieksassa ja Joensuussa, joihin on toimivat linja-autoyhteydet. Tarvittaessa nuori kuljetetaan kouluun.

Nuori voi jatkaa opintojaan Joensuussa myös Messin itsenäistymisasunnoista käsin.

Harrastusmahdollisuudet

Messissä voi harrastaa ohjatusti erilaisia kädentaitoja, kuvataidetta, musiikkia ja liikuntaa. Henkilöstössä on hevos- ja musiikkkipedagogi sekä koulutettu liikunnanohjaaja. Myös valokuvaukseen ja kuvataiteiden harrastamiseen saa ammattitaitoista ohjausta.

Omasta piharakennuksesta löytyvät bändisoittimet ja siellä on mahdollisuus myös konemusiikin harrastamiseen. 

Biljardipöytä ja tikkataulu talvella ja kesällä erilaiset ulkona pelattavat pallopelit aktivoivat yhdessäoloon ja liikuntaan.

Ympäröivä luonto mahdollistaa kalastuksen, marjastuksen, sienestyksen ja eräretkeilyn. Omasta rannasta löytyy soutuvene ja kaksi kanoottia.

Pihapiiri tarjoaa luontevasti arkista työtoimintaa kuten puutarhanhoitoa ja kiinteistönhoitoa. Messissä on lemmikkieläiminä kanoja, Paavo-kukko ja henkilöstön koiria, joiden hoitoon nuoret voivat halutessaan osallistua.

Talvisin lähellä ovat Pielisen pilkkijäät ja Kolin hiihto- ja laskettelumaastot.

Lähiseudulta löytyy toki muitakin harrastusmahdollisuuksia. Joensuun harrastustarjonta on monipuolinen ja Messin nuorille tarjotaan mahdollisuus tutustua erilaisiin harrastuksiin.