Tietoa vanhemmille

Nuoren kuntoutumisessa perheellä ja läheisillä on tärkeä rooli. Perheeseen pidetään yhteyttä puhelimitse viikoittain ja kerrotaan nuoren kuulumisista.

Messissä työskentelevä perhetyöntekijä ja nuoren omaohjaajat tapaavat perhettä säännöllisesti joko Haapalahdessa tai Joensuussa. Myös nuoren kotona vieraillaan.

Messissä on varattu tiloja perheiden ja läheisten vierailulle. Järjestämme myös toiminnallisia tapaamisia nuoren ja vanhempien tai sisarusten kanssa. Meillä on tilat myös nuoren juhlien, esim rippijuhlien järjestämiseen.

Kesäaikaan perheet voivat majoittua Messin pihapiirin luhtiaitassa, talviaikaan saunarakennuksen takkahuoneessa – Tuulentuvassa.

Pidempien vierailujen aikana Messin perhetyöhön perehtynyt henkilökunta myös työskentelee perheen kanssa.

Perheillä on mahdollisuus myös psykoterapeuttiseen vanhempien ohjaukseen ja perheterapiaan erillispalveluna.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Kuinka pidän yhteyttä lapseeni ja Messin ohjaajiin?

Voit soittaa lapsellesi aina kun haluat. Toiveemme kuitenkin on, että klo 21 alkaa hiljaisuus yläkerrassa, joten toivomme että ilta-aika rauhoitetaan puheluilta. Ohjaajat ovat tavoitettavissa aina puhelimitse ja tekstiviestein. Ohjaajilla on myös WhatsApp käytössään. Messistä soitetaan sinulle vähintään kerran viikossa, ja tuolloin käydään läpi viikon kuulumiset.

Voinko käydä tapaamassa lastani?

Tervetuloa! Vierailuista sovitaan aina ohjaajien kanssa, ja yövierailut varmistetaan laitosjohtajalta. Myös lapsen/nuoren ystäviä voi tulla vierailulle vanhempien mukana. Lapsen elämässä olevat muut tärkeät aikuiset, kummit tai sukulaiset, voivat tulla vierailulle mikäli se vanhemmille käy. Vierailuista on hyvä sopia viimeistään edeltävänä päivänä.

Kuinka usein lapseni pääsee käymään kotona?

Kotilomat sovitaan jokaisen nuoren kohdalla erikseen. Asiasta sopimassa ovat nuoren sosiaalityöntekijä, vanhemmat, nuori sekä Messi. Sopiminen tapahtuu asiakassuunnitelmaneuvottelussa. Kouluaikaan arki on kuitenkin rauhoitettu koulunkäynnille ja kuntoutumiselle, joten tuolloin lomat ajoittuvat viikonloppuun.

Pitääkö minun kuljettaa lapsi lomalle ja takaisin Messiin?

Pääsääntöisesti Messi hoitaa kotilomakuljetukset. Käytämme myös julkista liikennettä mikäli nuori pystyy julkisilla kulkemaan. Mikäli vanhemmat kuljettavat lasta esimerkiksi kotoa Messiin, niin vanhemmille korvataan kilometrit.

Mitä Messin arjessa tapahtuu? Mitä lapseni/nuoreni siellä tekee?

Messi on ympäristöltään ja toiminnoiltaan hyvin kodinomainen yksikkö. Nuoret osallistuvat arjen askareisiin, kuten kokkaukseen ja siivouksiin. Tämä on myös osa kuntoutumista, ja samalla opetellaan tärkeitä taitoja itsenäistä elämää ajatellen.

Messissä on mahdollisuudet monenlaiseen harrastamiseen, kuten taiteisiin, musiikkiin ja urheiluun. Vuorokausirytmi on arjen perusta ja tätä pyritään noudattamaan. Nuorilla on usein asiointikäyntejä Joensuussa tai harrastusten muodossa. Messissä on mahdollista harrastaa useita lajeja, ja hyödynnämme myös lähitaajamien urheilumahdollisuuksia.

Kuinka yhteistyö eri tahojen kanssa jatkossa menee?

Messi hoitaa asiointeja nuoren kanssa. Käytämme hammaslääkärissä, terapiassa, lääkärissä, tutkimuksissa jne. Vanhemmilta toki toivotaan vahvaa osallistumista esimerkiksi palavereihin, ja Messi voi tarvittaessa auttaa kuljetuksissa. Vanhemmat saavat osallistua nuoren asioihin juuri niin paljon kuin haluavat, ja toivommekin vahvaa osallistumista.

Ketkä työskentelevät lapseni kanssa?

Messissä työskentelee hoito- ja kasvatusalan ammattilaisia. Saatte Messistä mukaanne tulostetun henkilökuntalistan, josta näette nimet sekä koulutukset. Jokaisella nuorella on 2 omaohjaajaa jotka työskentelevät nuoren kanssa tiiviimmin.

Kuinka hoidetaan lapsen/nuoren vaateostot sekä mahdolliset lääkkeet?

Nuori ottaa käyttövaatteet mukaansa kotoa. Sijoituksen jatkuessa vaateostokset hoidetaan Messin kautta, käytännössä siis Messi ostaa nuorelle tarvittavat vaatteet tarveharkintaa käyttäen. Omaohjaajat hoitavat näitä asioita nuoren ja vanhempienkin kanssa. Mikäli vanhemmat käyvät ostoksilla nuorensa kanssa niin kulut korvataan sovitusti vanhemmille.

Messi kustantaa nuoren lääkekulut.